Orgelbespeling Nyborg (Denemarken)

In oktober ben ik een week op vakantie in Denemarken geweest op het eiland Fyne. Ik kom daar inmiddels al vaker en weet dat veel kerken de deuren open zetten voor bezoekers. Veel van deze kerken beschikken over een orgel van Deense makelij. Orgelbouwers met een grote naam zijn Andersen en Marcussen. Met name Marcussen doet bij veel Nederlandse kenners een belletje rinkelen vanwege het orgel in de Laurenskerk te Rotterdam. Mijn orgeldocent Gerben Mourik heeft twee jaar geleden een cd opgenomen op het Andersen orgel in de Frue Kirke van Nyborg: vlak in de buurt van waar ik nu verbleef. Via Gerben is het me gelukt om achter dit mooie instrument te kruipen. Voor mij was dit de eerste keer dat ik achter dit type orgel zat, maar positief verrast was ik zeker. Met 36 stemmen, verdeeld over drie manualen waren er registratie mogelijkheden zat. Maar met name de diversiteit aan registers maakte het mogelijk om muziek uit alle stijlperioden te spelen. Zie voor meer info over het orgel:
http://www.orgelsite.nl/kerken35/nyborg.htm
Met dank aan de vaste organist Claus Tolstrub voor deze mogelijkheid! Zie bijgaand een korte impressie.

J.S. Bach – Wachet auf ruft uns die stimme

 

Geplaatst in Actueel en getagd met , , , , .